Futoski kupus i strudla sa makom
Za nas izlazak u svet na prvom mestu su proizvodi "zdrave hrane", ali pored tih proizvoda nasla su se i vina sa Bisernog ostrva kod Beceja, pa vina sa fruskogorskog vinogorja, strudle sa makom, futoski kupus, zacin "BAG", slatka i mlevena paprika, suseno povrce i " Negro" bombone. Koliko proizvoda, toliko brendova....i onda mi nismo interesantni okolnim zemljama, a ovo su samo neki proizvodi i to sa podrucja Vojvodine.
Sad po ko zna koji put, ponovo krecemo od pocetka sa gradjenjem brenda, imena i ugleda. Najbrze, ali to mora da bude i dugorocno, u svet mozemo da idemo sa proizvodima koji realno imaju sansu, a to su voda, maline, sljive, sljivovica, vino, sunka, sir, kajmak, pecurke, duvan cvarci, uzicki prsut...
A zamislite tu da dodamo jos i opanke kao jedinstven dizajn obuce u svetu, pa frula...
U proizvodnju vina u Srbiji nije ulagano poslednjih 50 godina, pa su se povrsine pod lozom smanjile sa 114.000 na 30000 hektara, a potrosnja sa 20 litara godisnje na 4 litre. Od izvoznika postali smo uvoznici vina. Bili smo izvoznici 40000t/god zamrznute visnje bez kostice i nekoliko hiljada tona kompota od visanja. Sda izvezemo najvise 8000 t ovog voca i nijedan kompot.
Nas najveci izvozni proizvod je malina. Izvezemo izmedju 50000 i 70000 tona godisnje sto nam donosi prihod od 100 miliona dolara. Malo li je???
Pa, bilo bi lepo kad bismo konacno poceli da sve ove podatke ozbiljno shvatamo i da se bacimo na posao.
1 Komentari |
0 Trekbekovi
naslov ti zvuci kao neka Balaseviceva pesma. Da ne poverujes sta sve nasa zemlja nudi. Kad samo pomislim na miris tog kupusa koji se u ovim hladnim danima prostire duz bulevara Oslobodjenja, prosto ne mogu da poverujem da je tako nesto proglaseno brendom, ali neka bar je zdravo:-)
Autor Djeca — 14 Dec 2008, 14:08